Joya Photos

Joya's Book


Reviews | Translations

Interview: Menneskerettighedsaktivist Malalai Joya

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Written by Masih Sadat Wednesday, 01 June 2016 00:00

by Masih Sadat, opinionen, 01. Juni 2016

Malalai Joya I marts måned fik Danmark besøg af den verdenskendte, afghanske menneskerettighedsaktivist Malalai Joya. Vi har mødt hende til en snak om Afghanistans besættelse og landets fremtid.

Malalai er født i 1979 og er en del af den afghanske krigsgeneration. Efter at have været udsat for flere dødstrusler og mordforsøg, bor hun i dag i det underjordiske Kabul. Herfra fører hun en livsfarlig kamp mod fundamentalismen i Afghanistan, og kæmper for retfærdighed og menneskerettigheder med fokus på de afghanske kvinder.

Krig mod terror er krig mod afghanske civile

– Jeg blev født kun tre dage, før mit land blev besat af russerne. Situationen dengang er den samme i dag. Det eneste, der er ændret, er navnet på fjenden. Russerne begik eksempelvis deres kriminelle handlinger i socialismens navn, der blev efterfulgt af ekstremisterne og fundamentalisterne i islams navn, og i dag har vi den 15 år lange besættelse, der bliver udført i demokratiets navn. Vi er en politisk generation – vi er vokset op i krig.

Mere

 

Hæv jeres stemmer mod besættelsen

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Written by arbejderen.dk Monday, 10 May 2010 00:00

Malalai Joya føler med de forældre i Vesten, der har mistet sønner og døtre i den såkaldte krig mod terrorisme. Men opfordrer dem til at hæve stemmen mod deres regeringers fejlagtie politik.

af Patrik Paulov, Proletären, arbejderen.dk, 10. Maj 2010

Photo
I landsbyerne, hvor flertallet af afghanerne bor, er forholdene for kvinderne værre end nogensinde. Piger bliver kidnappet, voldtaget og får kastet syre i ansigtet på vej til skole. Både Taleban og de krigsherrerne gør det, siger Malalai Joya.

– USA og NATO har i otte år skamløst hævdet, at de hjælper det afghanske folk og hjælper verdens folk med sin såkaldte krig mod terrorisme. Men der er ingen frihed i Afghanistan i dag. Landet er i stedet blevet et fristed for terrorisme og centrum for verdens narkotikahandel.

Det er en underdrivelse at kalde Mallali Joya for åbenhjertig. Hun siger, hvad hun mener, kritiserer dem, hun mener bør kritiseres og gør opmærksom på overgrebene på det afghanske folk, uanset hvem der begår dem.

Mere...

 

Malalai Joya er en vred afghansk kvinde

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Written by arbejderen.dk Saturday, 20 March 2010 09:16

Der er så mange ukendte helte og heltinder i Afghanistan, siger Malalai Joya, men de har brug for solidaritet, og hun oplever, at den vokser frem

arbejderen.dk, 20. marts 2010

Malalai Joya

Den 31-årige afghanske kvinde Malalai Joya, som er valgt til parlamentet, er vred. Vred over at krigen og besættelsen af hendes land fortsætter. Vred over, at bomber dræber civile. Vred over, at besættelsesmagten nu begynder en dialog med Taleban, som hun mener er lige så grusomme og korrupte som de såkaldte krigherrer i landet.

Hun tror på de folkelige kræfter i sit land.

Hun forbereder at stille op ved parlamentsvalget til september. Men hun er meget skeptisk over for, hvad et valg under den nuværende besættelse kan føre til. Hun forudser valgsvindel:

Mere...

 

Den afghanske amazone

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Written by Information.dk Thursday, 11 March 2010 00:00

Afghanistans mest provokerende politiker Malalai Joya fører en ensom krig mod krigsherrer, korruption og kvindeundertrykkelse. I erindringsbogen ’Min lykkes fjender’ fortæller hun, hvorfor hun har valgt at fortsætte kampen trods konstant livsfare

Af: CHARLOTTE AAGAARD, Information, 11. marts 2010

Malalai Joya

Malalai Joya er Afghanistans mest kompromisløse politiker. Ingen anden af de hundredvis af afghanere, der sidder i landets parlament, råber lige så højt og gennemtrængende som hun. Om demokrati, om kvinderettigheder, om krigsforbrydere, om korruption og om Afghanistans ønske om stå på egne ben.

Hendes energi og kampvilje kender ingen grænser. Men spørgsmålet er, hvor mange der hører hende. For hver gang hun dukker op i medierne – og især i de vestlige medier – bliver hun en smule mere radikal, en smule mere skinger, en smule mere kompromisløs. Og det er ikke noget, der giver opbakning i Afghanistan.

I erindringsbogen Min lykkes fjender, der nu udkommer på dansk, føjer hun adskillige brikker til legenden om den afghanske amazone, der uforfærdet går til angreb på selv de mest morderiske krigsherrer og de mest formørkede fundamentalister.

Mere...

 

Min lykkes fjender - Afghanistans modigste kvinde

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Written by VERVE Wednesday, 24 February 2010 21:01

“den modigste kvinde i Afghanistan”

VERVE Books, Forår 2010

Danish version of Malalai Joya's book

Malalai Joya er født i 1978 og er allerede kendt som “den modigste kvinde i Afghanistan”. Hun blev valgt til det afghanske parlament, og hurtigt et af de mest populære medlemmer, indtil hendes politiske modstandere fik suspenderet hende fra parlamentet. I kampen for at komme tilbage til sin retmæssige plads støttes hun bl.a. af Naomi Klein, Noam Chomsky og medlemmer fra stort set alle europæiske parlamenter. Hun er blevet sammenlignet med Aung San Suu Kyi og hun var hovedpersonen i den prisbelønnede film “Enemies of Happiness”, som har gået sin sejrsgang verden over.

 

Page 1 of 2