Joya Photos

Joya's Book


Reviews | Translations

Interview: Menneskerettighedsaktivist Malalai Joya

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Wednesday, 01 June 2016 00:00

by Masih Sadat, opinionen, 01. Juni 2016

Malalai Joya I marts måned fik Danmark besøg af den verdenskendte, afghanske menneskerettighedsaktivist Malalai Joya. Vi har mødt hende til en snak om Afghanistans besættelse og landets fremtid.

Malalai er født i 1979 og er en del af den afghanske krigsgeneration. Efter at have været udsat for flere dødstrusler og mordforsøg, bor hun i dag i det underjordiske Kabul. Herfra fører hun en livsfarlig kamp mod fundamentalismen i Afghanistan, og kæmper for retfærdighed og menneskerettigheder med fokus på de afghanske kvinder.

Krig mod terror er krig mod afghanske civile

– Jeg blev født kun tre dage, før mit land blev besat af russerne. Situationen dengang er den samme i dag. Det eneste, der er ændret, er navnet på fjenden. Russerne begik eksempelvis deres kriminelle handlinger i socialismens navn, der blev efterfulgt af ekstremisterne og fundamentalisterne i islams navn, og i dag har vi den 15 år lange besættelse, der bliver udført i demokratiets navn. Vi er en politisk generation – vi er vokset op i krig.

Mere

 

Den afghanske amazone

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Written by Information.dk Thursday, 11 March 2010 00:00

Afghanistans mest provokerende politiker Malalai Joya fører en ensom krig mod krigsherrer, korruption og kvindeundertrykkelse. I erindringsbogen ’Min lykkes fjender’ fortæller hun, hvorfor hun har valgt at fortsætte kampen trods konstant livsfare

Af: CHARLOTTE AAGAARD, Information, 11. marts 2010

Malalai Joya

Malalai Joya er Afghanistans mest kompromisløse politiker. Ingen anden af de hundredvis af afghanere, der sidder i landets parlament, råber lige så højt og gennemtrængende som hun. Om demokrati, om kvinderettigheder, om krigsforbrydere, om korruption og om Afghanistans ønske om stå på egne ben.

Hendes energi og kampvilje kender ingen grænser. Men spørgsmålet er, hvor mange der hører hende. For hver gang hun dukker op i medierne – og især i de vestlige medier – bliver hun en smule mere radikal, en smule mere skinger, en smule mere kompromisløs. Og det er ikke noget, der giver opbakning i Afghanistan.

I erindringsbogen Min lykkes fjender, der nu udkommer på dansk, føjer hun adskillige brikker til legenden om den afghanske amazone, der uforfærdet går til angreb på selv de mest morderiske krigsherrer og de mest formørkede fundamentalister.

Mere...

 

Min lykkes fjender - Afghanistans modigste kvinde

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Written by VERVE Wednesday, 24 February 2010 21:01

“den modigste kvinde i Afghanistan”

VERVE Books, Forår 2010

Danish version of Malalai Joya's book

Malalai Joya er født i 1978 og er allerede kendt som “den modigste kvinde i Afghanistan”. Hun blev valgt til det afghanske parlament, og hurtigt et af de mest populære medlemmer, indtil hendes politiske modstandere fik suspenderet hende fra parlamentet. I kampen for at komme tilbage til sin retmæssige plads støttes hun bl.a. af Naomi Klein, Noam Chomsky og medlemmer fra stort set alle europæiske parlamenter. Hun er blevet sammenlignet med Aung San Suu Kyi og hun var hovedpersonen i den prisbelønnede film “Enemies of Happiness”, som har gået sin sejrsgang verden over.