Joya Photos

Joya's Book


Reviews | Translations

Malalai Joya

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Saturday, 23 March 2013 07:35

E’ una donna minuta, con uno sguardo intenso, che scandisce le proprie parole, irrompendo poi in un gentile sorriso.

Da Kabul, Massimo Annibale Rossi, VENTO DITERRA, marzo 7, 2013

Malalai Joya with Massimo Annibale Rossi

E’ una donna minuta, con uno sguardo intenso, che scandisce le proprie parole, irrompendo poi in un gentile sorriso. E’ stata minacciata infinite volte dai talebani, quanto dai mujaiddin. è scampata ad attentati e imboscate ed è divenuta un simbolo in questo Afghanistan senza requie. è Malalai Joya, la giovane delegata che nel 2006 all’Assemblea del popolo di Kabul osò puntare il dito contro i Signori della guerra. Espulsa dal Parlamento ha continuato la sua lotta con un seguito senza pari, specialmente nelle province di Herat e Farah, della quale è originaria.

lees meer

 

Malalai Joya en de Vijanden van het Geluk

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Wednesday, 02 May 2012 00:00

Er zijn reeds talloze moordaanslagen op haar gepleegd, maar ze leeft nog steeds!

mr. drs. Bou, BOUblog, may 02, 2012

Malalai Joya with her guards

Malalai Joya is op BOUblog geen onbekende. Deze moedige Afghaanse vrouw pleit voor het terugtrekken van alle buitenlandse troepen uit haar land. Ze heeft tot twee maal toe een zetel in het Afghaanse parlement gewonnen, maar ze werd tot twee maal toe geschorst omdat zij geen blad voor de mond nam. Er zijn reeds talloze moordaanslagen op haar gepleegd, maar ze leeft nog steeds! Onlangs was ze in Melbourne op de Marxisme conferentie, waar ze pleitte voor het terugtrekken van alle buitenlandse troepen uit haar land. In 2006 heeft een Deense regisseuse van haar politieke strijd in Afghanistan een documentaire gemaakt: Enemies of Happiness. Deze geeft een onthullend en ontroerend beeld van de dagelijkse gang van zaken in het leven van Malalai Joya.

lees meer

 

Malalai Joya: 'De buitenlandse troepen moeten het land verlaten'

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Written by Wereldjournalisten.nl Friday, 19 February 2010 00:58

Het Afghaanse ex-parlementslid Malalai Joya was in Nederland voor de presentatie van haar boek Een vrouw tussen de krijgsheren. De positie van de Afghaanse vrouw is amper verbeterd door de aanwezigheid van de buitenlandse troepen.

Sahar Jahish, Wereldjournalisten.nl, 19 februari 2010

Malalai Joya

'Ik heb dit boek om 3 redenen geschreven', vertelt Malalai Joya, ex-parlementslid van Afghanistan en felle strijdster voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen, tijdens de presentatie van haar boek Een vrouw tussen de krijgsheren in Amsterdam afgelopen woensdag. 'Ik wil de waarheid vertellen, het ware gezicht van de krijgsheren ontmaskeren en ik wil de stem van mijn volk laten horen.' Ze is klein, verlegen en een beetje schuw, maar eenmaal op het podium verandert ze in een krachtige en welbespraakte vrouw. Niet voor niets heeft de BBC haar uitgeroepen tot de dapperste Afghaanse vrouw. 

lees meer

 

Stemmen in Afghanistan is zinloos

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Written by De Pers Monday, 24 August 2009 00:00

Reportage: Parlementslid Malalai Joya hekelt de presidentsverkiezingen in haar land

Door: Andrea Dijkstra, De Pers, 24 augustus 2009

Malalai Joya
Malalai Joya: ‘Buitenlandse militairen kunnen geen democratie brengen.’ Foto: Jeroen van Loon

De Afghaanse verkiezingen kennen nog geen winnaar. Volgens Malalai Joya, parlementslid in verdrukking en moedig strijdster voor vrouwenrechten, is die er ook niet. ‘Het is een poppenkast.’

Mijn hoofddoek plakt tegen mijn voorhoofd. Al zeker tien minuten staan we met de taxi te wachten op een zanderige open plek in een buitenwijk van Kabul. Dan komt een man in een witte auto aanrijden die ons wenkt hem te volgen. In een carport verwelkomen twee glimlachende Afghanen met mitrailleurs ons. Om het huis staan nog vier zwaar bewapende mannen. Nadat onze tassen zijn doorzocht, mobieltjes, camera en taperecorder even zijn aangezet en alle dertig balpennen zijn uitgetest, mogen we naar binnen.

lees meer