Joya Photos

Joya's Book


Reviews | Translations

På Kapittel-festivalen: Ikke fornøyd med Støres svar

Advarsel, åpne i et nytt vindu. PDFSkriv utE-post

Joya fordømmer okkupasjonen og mener situasjonen i Afghanistan bare blir verre så lenge Nato-landene aksepterer Hamid Karzais regjering og er millitært tilstede i Afghanistan.

RAGNHILD KROGVIG KARLSEN, NRK.no, 19.09.2009

Malalai Joya
Malalai Joya, mener Nato-styrkene må trekke seg ut av Afghanistan. På Kapittel-festivalen i Stavanger presenterte hun sin bok "Kvinne blandt krigsherrer. Hør hennes argumentasjon HER.

Malalai Joya ber Norge og andre Nato-land om å trekke seg fra militære operasjoner i Afghanistan. Fredag møtte hun applaus da hun presenterte sin nye bok ”Kvinne blant krigsherrer” på Kapittel-festivalen i Stavanger.

Malalai Joya ber vestlige land velge en annen taktikk

- Det viktigste alternativet i Afghanistan er menn og kvinner med demokratisk innstilling, Vi har en organisasjon, mange av dem arbeider fortsatt som aktivister under jorden, og kan kjempe mot terrorisme og fundamentalisme, sier Malalai Joya.

Joya fordømmer okkupasjonen og mener situasjonen i Afghanistan bare blir verre så lenge Nato-landene aksepterer Hamid Karzais regjering og er millitært tilstede i Afghanistan.

Møtte Gahr Støre i TV2-debatt

Tidligere denne uken møtte politikeren, som er kalt Afghanistans modigste stemme, utenriksminister Jonas Gahr Støre til debatt i Tabloid på TV2. Hun er ikke fornøyd med svaret på sin appell om støtte til demokrater og intellektuelle i Afghanistan.

I debatten sa Støre at han frykter at Afghanistan kan stå overfor en ny borgerkrig om internasjonale styrker trekker seg ut av Afghanistan i den situasjonen landet er i nå. Derfor er han uenig med Joya.

Forteller livshistorien i ny bok

I boken ”Kvinne blant krigsherrer”, som er kommet ut på norsk, skriver Joya om sitt eget liv. Samtidig gir hun et bilde av Afghanistans historie og den tragiske epoken landet er inne i. Biografien bygger på dagboknotater gjennom mange år, og er nå gitt ut i 19 land.


Malalai Joya er blitt kalt Afghanistans modigste kvinne. Hun ble valgt inn som yngstemann i Nasjonalforsamlingen da hun var 25 år gammel, men kastet ut igjen like etterpå. I 2003 skjelte ut regjeringsmedlemmer fra talerstolen, og mente landet ble styrt av krigsherrer. Det står hun ved, og etterpå har hun arbeidet videre for det hun tror på med konstant fare for sitt eget liv.

Ber vestlige land velge ny taktikk


Den 31 år gamle politikeren og demokratiforkjemperen har vokst opp med et Afghanistan herjet av krig, og representerer en hel generasjon som bare har sett landet okkupert og styrt av undertrykkere.
Joya ber vestlige land velge en ny taktikk.

- Til tross for krig, har vi fortsatt mye igjen. Jeg er villig til å ofre det meste fordi jeg har tro på at mennesker med demokratisk tenkesett kan få Afghanistan på rett kjøl, sier Malalai Joya.

Hør klipp fra intervju med Joya på Kapittel-festivalen 18.09.2009 her:

Malalai Joya ber vestlige land velge en annen taktikk

Malalai Joya om å skrive 'Kvinne blandt krigsherrer'

Intervju med Joya i På livet laus, 20.09.2009 HER

* Flere saker om litteratur HER