Joya Photos

Joya's Book


Reviews | Translations

Afghanistans modigste kvinne

Advarsel, åpne i et nytt vindu. PDFSkriv utE-post

Malalai Joya ble verdenskjent over natta etter å ha fordømt det afghanske parlamentet for å være fullt av krigsherrer fra dets egen talerstol.

Rebell, 24. januar 2011

Malalai Joya

Malalai Joya ble verdenskjent over natta etter å ha fordømt det afghanske parlamentet for å være fullt av krigsherrer fra dets egen talerstol. Siden da har hun overlevd flere drapsforsøk, og gjemmer seg bak en burka og bevæpna vakter når hun er ute i offentligheten.

Joya ble valgt inn i Nasjonalforsamlingen i september 2005. Hennes politiske virke har gitt henne mange fiender, men enda flere tilhengere, både i og utenfor Afghanistan. Mange ser på henne som en folkehelt, og hun var et av de mest populære parlamentsmedlemmene før hun ble suspendert for å fornærme andre representanter.Alt det kan sies å komme fra hennes sjeldne evne til å snakke rett fra levra, når det kommer til den afghanske regjeringa og de utenlandske soldatene.

USA og NATO hevder at de kjemper mot terrorisme og kvinneundertrykking i Afghanistan. Hva tror du er årsaken til okkupasjonen?

– Jeg tror de har både politiske og økonomiske agendaer, fordi de viktigste konkurrentene til USA ligger nært Afghanistan, for eksempel Kina, Iran, sentralasiatiske land og Russland. Videre ønsker de å gjøre Afghanistan til et springbrett mot disse landa. Sentral-Asia har enorme gassreserver og oljegruver, og nå som de har oppdaga gruver verdt mange millioner dollar kan ikke USA holde fingra av fatet.

Hva er resultatet etter ni år med krig i Afghanistan?

– Resultatet er svært katastrofalt. USA har invadert Afghanistan og gitt makta til de mest kriminelle krigsherrene og fundamentalistene som voldtar, dreper, kidnapper og plyndrer, i tillegg til å begå utallige andre forbrytelser. Den amerikanske aggresjonen har gitt oss den mest kriminelle, korrupte, kvinneundertrykkende, mafiaridde og fundamentalistiske regjeringa i verden.

– Årene med okkupasjon har ført til utallige sivile tap. Mer enn 8.000 sivile har blitt drept, og de fleste av dem er uskyldige barn, kvinner og menn drept i USAs luftangrep. De gjør sitt beste for å skjule det, eller enda verre, å rettferdiggjøre det ved å kalle dem opprørere, og slik redusere dødstallene for sivile. Obama har bevist at han er enda mer krigshissig enn Bush ved å sende flere soldater som sørger for enda mer vold, ødeleggelse, smerte og tragedie. Et annet eksempel er at under Obama har de sivile dødstallene økt med 24% sammenligna med under Bush. Politikken deres er speilbilder av hverandre, men Obamas er mer grotesk og demonisk.

– Afghanistan er det nest mest korrupte landet på denne jord. Fra presidentpalasset til lokale kontorer, alle har sunket dypt ned i korrupsjonen. Over 30 milliarder dollar har blitt donert til Afghanistan de siste ni åra, men alt har fylt lommene på de USA-støtta krigsherrene og andre kriminelle. Etter å ha stjålet fra det meste av internasjonale fond, ber de skamløst om mer på alle internasjonale konferanser. Folk lurer på hvorfor ikke engang én korrupt kriminell har blitt tatt, og hvorfor ingen av korrupsjonsanklagene har ført fram. Svaret er enkelt: de mest korrupte tjenestemennene okkuperer toppsetene. De er ministre, ambassadører, kommandanter og parlamentarikere. Alle disse er forrædere mot mitt land og dets sørgende mennesker.

– USA og deres allierte peker ut terrorismen og Taliban som en stadig økende trussel for stabiliteten i landet, men den største trusselen er noe mye mer farlig og dødelig: narkotikahandel og narkotikabaroner. Etter å ha blitt den største opiumprodusenten i verden, er Afghanistan nå også den største cannabisprodusenten.

En undersøkelse om narkotikabruk i Afghanistan publisert 21. juni 2010 av FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC), viste at rundt en million afghanere mellom 15-64 år lider av narkotikaavhengighet. Det er åtte prosent av befolkningen og dobbelt så mye som det internasjonale gjennomsnittet.

– Dessuten blir «opiumbruder», døtre som selges som nedbetaling av lån, mer og mer vanlig. Dessverre fortsetter opiumsproduksjonen å bre om seg, og jenter så unge som 12 år blir ofre.

– Kort sagt, den amerikanske invasjonen har gjort vårt folks kamp mot fundamentalisme tøffere, og derfor er denne invasjonen akkurat som den russiske, full katastrofe.

Hvorfor tror du Taliban vokser?

– Taliban vokser på grunn av det blinde bombardementet til USA, og andre krigsforbrytelser mot uskyldige sivile. Hvis en i tillegg regner med støtten til krigsherrer og narkotikabaroner i regjeringa, generell vekst i forbrytelser, urettferdighet, fattigdom, arbeidsledighet og en enestående korrupsjon, får man en situasjon der Taliban kan fiske i rørt vann. De kan utnytte forvirringa og håpløsheten til å fremme egne interesser.

Hvordan er situasjonen for kvinner nå, i forhold til før invasjonen?

– Før invasjonen var kvinnenes situasjon ille, men nå er den verre. USA brukte situasjonen for afghanske kvinner som en unnskyldning for å okkupere Afghanistan, ved å fylle TV-skjermer, nettsider og aviser med bilder av kvinner som ble skutt eller banka opp i offentligheten. Tidlig i mars 2010, utga Wikileaks et hemmelig CIA-dokument som fastslår at de skal bruke undertrykking av kvinner for å rettferdiggjøre sin tilstedeværelse i Afghanistan. De støpte dette om til et propagandaverktøy for å manipulere opinionen og øke krigsstøtten, men skitnet dermed til sine hender i et stadig dypere forræderi mot de fattige kvinnene i mitt land.

– Selvmordsraten når nye høyder hver dag, spesielt når det gjelder selvpåtenning av kvinner i alderen mellom 14 og 40 år. Ifølge BBC Persian, er 2.300 selvmordstilfeller blitt registrert så langt i år. Voldtekter av jenter så unge som fem år er utbredt i mange provinser i Afghanistan. Vold i nære relasjoner er hverdagen for mange. Kvinners hender, neser og ører kuttes av, de blir slakta og slått til døde. De 63 kvinnelige parlamentarikerne er bare til pynt for å bedra verden, og de har vendt det døve øret til alle forbrytelsene som blir begått mot våre lidende kvinner og jenter. Brutale forbrytelser mot kvinner har faktisk eskalert i løpet av de ni årene med USAs og NATOs okkupasjon. Under Taliban-regimet var ikke slike grusomheter så utbredt som det er nå, og grafen stiger hver dag.

– På grunn av en intens usikkerhet kan ikke jenter og kvinner gå på skole eller jobb, og til og med urbane steder som Kabul og Herat har blitt slukt av denne usikkerheten. Folk sender ikke jentene sine på skolen av frykt for at de skal bli voldtatt, kidnappa, drept eller at noen skal kaste syre i ansiktene deres på veien. Kvinner står overfor alvorlige trusler fra lokale krigsherrer og Taliban hvis de arbeider utafor hjemmet.

Malalai Joya var på besøk i Norge i 2008 i forbindelse med Globaliseringskonferansen. Da møtte hun utenriksminister Jonas Gahr Støre og sa at hvis han ønsket å hjelpe befolkninga i Afghanistan måtte han hente de norske soldatene hjem.

Hva synes du om at den norske regjeringa ikke har fulgt rådet ditt?

– Det er veldig naturlig. Ikke bare Norge, men de fleste andre europeiske land har ikke en egen selvstendig utenrikspolitikk, og følger bare ordre fra USA.

Hvis vi henter de norske soldatene hjem, hva kan Norge gjøre for å hjelpe befolkninga i Afghanistan?

– For det første, bør man stoppe enhver form for støtte til den afghanske regjeringa, fordi dette bare styrker en gjeng med mordere. Norge bør heller forsterke de demokratiske og sekulære stemmene i Afghanistan. Dernest bør dere kjempe mot den gale utenrikspolitikken fra deres egen regjering og USA, og formidle sannheten om den til så mange mennesker som mulig.

Finnes det noen løsning for problemene i Afghanistan?

– Den eneste løsninga er at de utenlandske troppene trekkes tilbake, fordi deres tilstedeværelse gjør situasjonen verre, snarere enn å forbedre den. Foreløpig er det afghanske folk klemt mellom tre fiender: Taliban, fundamentalistiske krigsherrer og utenlandske tropper. Hvis den ytre fienden forlater afghansk land, vil mitt folk stå ansikt til ansikt med to interne fiender, og det vil være lettere å kjempe mot dem da. Videre må alle krigsforbrytere de siste 30 åra bli stilt for retten og straffa for sine utilgivelige forbrytelser mot menn, kvinner og barn i denne nasjonen.

– Det er noen som sier at Taliban kan komme tilbake til makta, men mitt folk, til tross for at det er såra, utslitt og uten håp på grunn av all krigen, kan føre den avgjørende kampen mot disse dinosaurene. Først da kan en demokratisk, uavhengig og sekulær regjering innsettes, fri for alle typer fundamentalisme, mafia og kriminelle bakterier.

– Jeg vil gjerne be alle fredselskende, rettferdighetssøkende og demokratiske organisasjoner, grupper, partier og regjeringer om å hjelpe mitt folk i å utføre denne vanskelige, men ikke umulige, oppgaven og heise flagget for frihet, fred, demokrati og uavhengighet over mitt gråtende land.

Tekst: Mari Røsjø

Foto: Spartacus Forlag