Joya Photos

Joya's Book


Reviews | Translations

Malalai Joya minns retoriken bakom invasionen

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Sunday, 27 March 2016 07:07

Brinda Gangopadhya Lundmark, Feministiskt Perspektiv, Mars 24, 2016 Malalai Joya

Hon kallas Afghanistans modigaste kvinna och har nyligen varit på Sverigebesök. Malalai Joya är kvinnan som inte är rädd för att säga vad hon tycker, vare sig i Afghanistan eller någon annanstans. Hon talar mot krigsherrar, narkotikaproducenter, fundamentalister, afghanska staten och amerikansk ockupation med samma stämma. I ett samtal med Brinda Gangopadhya Lundmark lyfter Joya våldet mot kvinnor, bristen på demokrati samt Natos roll i att stärka fundamentalister och krigsherrar.

Läs mer

 

”Som afghansk kvinna känner jag förtvivlan”

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Saturday, 26 March 2016 10:17

Malalai Joya, ”Afghanistans modigaste kvinna”, rasar mot såväl talibaner som krigsherrar och Natosoldater. Hennes budskap till västvärlden är:

Patrik Paulov, DAGENS NYHETER, Mars 18, 2016 Malalai Joya

37-åriga Malalai Joya är just nu på Sverigebesök för att väcka opinion mot kvinnovåldet i sitt hemland.

Malalai Joyas far deltog i den väpnade motståndskampen mot Sovjetunionens ockupation av Afghanistan, som inleddes 1979. Han sårades och flydde med familjen, som tillbringade flera år i flyktingläger i Iran och Pakistan. I slutet av 1990-talet, under talibanernas regim, återvände familjen till provinsen Farah i västra Afghanistan.

– Min generation afghaner vet inte om något annat än krig, säger Malalai Joya sorgset konstaterande när vi träffas i Stockholm

Läs mer