Joya Photos

Joya's Book


Reviews | Translations

Malalai Joya minns retoriken bakom invasionen

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Written by Brinda Gangopadhya Lundmark Sunday, 27 March 2016 07:07

Brinda Gangopadhya Lundmark, Feministiskt Perspektiv, Mars 24, 2016 Malalai Joya

Hon kallas Afghanistans modigaste kvinna och har nyligen varit på Sverigebesök. Malalai Joya är kvinnan som inte är rädd för att säga vad hon tycker, vare sig i Afghanistan eller någon annanstans. Hon talar mot krigsherrar, narkotikaproducenter, fundamentalister, afghanska staten och amerikansk ockupation med samma stämma. I ett samtal med Brinda Gangopadhya Lundmark lyfter Joya våldet mot kvinnor, bristen på demokrati samt Natos roll i att stärka fundamentalister och krigsherrar.

Läs mer

 

”Som afghansk kvinna känner jag förtvivlan”

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Written by Patrik Paulov Saturday, 26 March 2016 10:17

Malalai Joya, ”Afghanistans modigaste kvinna”, rasar mot såväl talibaner som krigsherrar och Natosoldater. Hennes budskap till västvärlden är:

Patrik Paulov, DAGENS NYHETER, Mars 18, 2016 Malalai Joya

37-åriga Malalai Joya är just nu på Sverigebesök för att väcka opinion mot kvinnovåldet i sitt hemland.

Malalai Joyas far deltog i den väpnade motståndskampen mot Sovjetunionens ockupation av Afghanistan, som inleddes 1979. Han sårades och flydde med familjen, som tillbringade flera år i flyktingläger i Iran och Pakistan. I slutet av 1990-talet, under talibanernas regim, återvände familjen till provinsen Farah i västra Afghanistan.

– Min generation afghaner vet inte om något annat än krig, säger Malalai Joya sorgset konstaterande när vi träffas i Stockholm

Läs mer

 

Malalai Joya: “Mitt folk kämpar mot tre fiender: krigsherrarna, talibanerna och de utländska trupperna”

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Written by Dagens Internationalen Tuesday, 25 May 2010 14:53

Malalai Joya utnämndes nyligen av Time Magazine till en av världens hundra mest inflytelserika personer.

Av Farooq Sulehria, Dagens Internationalen, 25 maj 2010

Malalai Joya

Malalai Joya utnämndes nyligen av Time Magazine till en av världens hundra mest inflytelserika personer. BBC kallade henne Afghanistans mest kända kvinna. Hon är den yngsta parlamentsledamoten och en hård kritiker mot USA:s ockupation och mot den taliban- och mujahedindominerade Karzai-regeringen. Eftersom hon talade rent ut blev hon suspenderad genom en omröstning i parlamentet. I mars besökte Malalai Joya Sverige, och talade om situationen i Afghanistan med Farooq Sulehria.

Det har skrivits mycket om den föreslagna Nato-operationen mot talibanerna i Kandhar, medan den talibankontrollerade staden Marjah i Helmandprovinsen nyligen erövrades med framgång. Hur utvärderar du de här offensiverna mot talibanerna?

Läs mer

 

Afghansk aktivist i stor intervju om ockupation och kvinnoförtryck

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Written by Proletären Wednesday, 14 April 2010 14:55

I'm Barack Obama an even bigger warmonger than Bush, war criminal, responsible Malalai Joya.

Patrik Paulov, Proletären, nr 15, 2010

Malalai Joya

”Afghanistans modigaste kvinna” har hon kallats. Det är förståeligt. Den 31-åriga före detta parlamentsledamoten Malalai Joya stämplar president Hamid Karzais regim som korrumperade krigsherrar och narkotikahandlare. Hon utmålar talibanrörelsen som hemmahörande på medeltiden. Och hon uppmanar alla länder med trupper i Afghanistan att ta hem dem – genast! När Malalai Joya nyligen besökte Sverige fick Proletären en intervju.

– USA och Nato har under åtta långa år skamlöst hävdat att de hjälper det afghanska folket och hjälper världens folk genom sitt så kallade krig mot terrorismen. Men det finns ingen frihet i Afghanistan idag. Landet har istället blivit en fristad för terrorism och ett centrum för världens narkotikahandel.

Det är en underdrift att kalla Malalai Joya för frispråkig. Hon säger vad hon tycker, kritiserar dem som hon anser bör kritiseras och uppmärksammar övergreppen på det afghanska folket, oavsett vem förövaren är.

Läs mer

 

"Sverige gör bort sig i Afghanistan"

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Written by DN Monday, 22 March 2010 15:15

Malalai Joya har av många kallats "den modigaste kvinnan i Afghanistan". Landets kontroversiella parlamentsledamot är just nu på Sverigebesök.

PER JÖNSSON, DN, 22 Mars 2010

Malalai Joya

Malalai Joya har av många kallats "den modigaste kvinnan i Afghanistan". Landets kontroversiella parlamentsledamot är just nu på Sverigebesök.

Den späda mörklockiga kvinnan med pigga ögon uttalar sig inte nådigt om Afghanistans president:

- Hamid Karzai är samma åsna som han alltid har varit, fast nu med en ny sadel! utbrister den afghanska parlamentsledamoten Malalai Joya.

Hon är på Stockholmsbesök för att rådgöra med riksdagskolleger, UD-folk, Svenska Afghanistankommittén och kvinnoorganisationer.

Läs mer