Joya Photos

Joya's Book


Reviews | Translations

"Sverige gör bort sig i Afghanistan"

Obs, öppna i ett nytt fönster. PDFSkriv utSkicka sidan

Malalai Joya har av många kallats "den modigaste kvinnan i Afghanistan". Landets kontroversiella parlamentsledamot är just nu på Sverigebesök.

PER JÖNSSON, DN, 22 Mars 2010

Malalai Joya

Malalai Joya har av många kallats "den modigaste kvinnan i Afghanistan". Landets kontroversiella parlamentsledamot är just nu på Sverigebesök.

Den späda mörklockiga kvinnan med pigga ögon uttalar sig inte nådigt om Afghanistans president:

- Hamid Karzai är samma åsna som han alltid har varit, fast nu med en ny sadel! utbrister den afghanska parlamentsledamoten Malalai Joya.

Hon är på Stockholmsbesök för att rådgöra med riksdagskolleger, UD-folk, Svenska Afghanistankommittén och kvinnoorganisationer.

Malalai Joya har av många kallats "den modigaste kvinnan i Afghanistan" alternativt "Afghanistans svar på Aung San Suu Kyi". Det beror inte minst på att hon som nyvald parlamentsledamot 2005 vågade sjunga ut mot vissa av sina lagstiftarkolleger och peka ut dem som krigsherrar med mycket blod på händerna och/eller knarkhandlare som gjort sig förmögenheter på opium.

- Krigsherrarna förstörde landet åren efter att Sovjetunionen drog sig ur Afghanistan 1989. Nu är de tillbaka vid makten men i västlig kostym och med Karzais öppna stöd. Och Karzai och hans släkt är själva aktiva i den lukrativa knarkhandeln, summerar Malalai Joya det politiska läget i landet.

För sådana tilltag fick hon 2007 betala priset att bokstavligen bli utslängd ur parlamentet, Wolesi Jirga, med villkoret att hon aldrig fick återkomma om hon inte vek ner sig och bad "skurkarna" om ursäkt.

Dessutom har hon utsatts för ett halvdussin mordförsök, bland annat av en krypskytt, och otaliga mordhot. Numera sover hon aldrig mer än en natt i taget på samma ställe, och uppger aldrig offentligt namnet på maken som hon gifte sig med i hemlighet för två år sedan.

- Mitt öde visar att de officiella parollerna om större kvinnligt deltagande i politiken bara är ett spel för galleriet. Var fjärde parlamentsledamot en kvinna, en minister är kvinna - men så fort någon av dessa höjer rösten blir de utestängda från varje rum där det fattas verkliga beslut, säger Malalai Joya med en röst som avslöjar behärskat ursinne.

Nu är hennes främsta politiska mål att få bort USA:s och Natos/Isafs militära närvaro. Men skulle inte det omedelbart leda till öppet inbördeskrig? blir min omedelbara fråga och får ett lika snabbt svar:

- Men vi befinner ju oss redan i inbördeskrig! Vi vanliga afghaner är klämda mellan tre fiender: talibanerna, skurkarna kring Karzai och utländska ockupationsstyrkor. Om amerikanerna drar sig ur blir vi åtminstone av med en fiende.

Här gör också Sverige bort sig genom att delta med trupper till stöd för Karzairegimen, enligt Malalai Joya.

- I själva verket är de svenska Isaf-soldaterna också offer för en destruktiv politik. Om Sverige verkligen vill hjälpa afghanerna, varför gör man inte det på egen hand, utan att delta i USA:s så kallade krig mot terrorismen som förstärker den onda spiralen?

Jag kan inte låta bli att fråga: Vilken folkgrupp tillhör du, pashtuner, tajdzjiker, uzbeker, hazara ..? Den tuffa lilla damen fnyser.

- Jag definierar mig inte i etniska termer. Jag är afghan!

Nobelpristagare gav henne sitt stöd

Malalai Joya, Född 1978. Flykting under 90-talet i Iran och Pakistan där hon utbildade sig till lärare och socialarbetare.

Vald 2005 till ledamot i Afghanistans parlament, Wolesi Jirga, med näst högsta antalet röster i sin hemprovins Farah.

Uteslöts ur parlamentet 2007 för att hon påstods ha sårat sina kolleger i en teveintervju genom att kalla dem krigsherrar och knarkhandlare. Sedan dess har hon utsatts för upprepade mordförsök och ständiga mordhot.

I oktober 2008 uttalade sex kvinnliga Nobelpristagare sitt stöd för Malalai Joya: "Vi prisar hennes mod och kräver att Joya återfår sin plats i Afghanistans parlament. Liksom vår syster Aung San Suu Kyi är Joya en förebild för alla kvinnor som strävar efter en rättvisare värld."

I oktober 2009 kom hennes bok "A Woman Among Warlords" (Kvinna bland krigsherrar), som översatts i bland annat Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Italien, Indonesien, Israel, Spanien, Danmark - dock inte i Sverige.