رامین انوری بی بی سی فارسی، ۲۴ می ۲۰۰۷
ملالی جویا یک مدافع سرسخت حقوق بشر و صدای بلندی برای زنان افغان است که نباید از پارلمان اخراج شود.
سازمان دیده بان حقوق بشر خواستار آغاز به کار دوباره ملالی جویا، عضو مجلس نمایندگان افغانستان شده که اخیرا به دلیل اهانت به اعضای پارلمان این کشور عضویت او در مجلس به حالت تعلیق درآمد.
دیده بان حقوق بشر با انتشار اعلامیه ای ملالی جویا را یک “مدافع سرسخت حقوق بشر و آواز بلندی برای زنان افغان” توصیف کرده و تاکید کرده که عضویت خانم جویا در مجلس نمایندگان افغانستان نباید به تعلیق درآید.
پس از آنکه ملالی جویا، اوایل این هفته پارلمان افغانستان را در یک گفتگوی تلویزیونی به محلی “بدتر طویله و باغ وحش” تشبیه کرد، اکثریت قاطع در مجلس نمایندگان به تعلیق عضویت او در این مجلس رای دادند.
جویا، 28 ساله، برای نخستین بار پس از آنکه به شکل علنی علیه فرماندهان مجاهدین افغانستان حرف زد و آنان را مسئول ویرانی های کابل خواند در محور توجه قرار گرفت.
او پس از آن با شرکت در انتخابات پارلمانی افغانستان برنده شد و در داخل پارلمان نیز به انتقادهای تند خود از مجاهدین سابق که بیشتر آنان عضویت پارلمان افغانستان را نیز دارند، ادامه داد.
نخستین واکنش
براد آدمس، مسئول بخش آسیا در سازمان دیده بان حقوق بشر در واکنش به تعلیق عضویت ملالی جویا در مجلس نمایندگان افغانستان گفت که آنچه جویا در گفتگوی تلویزیونی خود در مورد پارلمان ابراز کرده، سزاوار چنین برخوردی از جانب همکاران او در پارلمان نبوده است.
خانم جویا در یک گفتگوی تلویزیونی در کابل گفته بود که “طویله و باغ وحش” محل بهتر از پارلمان افغانستان است.
جویا در این گفتگو که قبل از رای مجلس نمایندگان به تعلیق عضویت اش در مجلس نیز پخش شد می گوید: “طویله و باغ وحش هم بهتر از پارلمان ما (افغانستان) است، به خاطر اینکه در آنجا (طویله) گاو است که شیر می دهد، خر است که بار می کشد…”
سازمان دیده بان حقوق بشر نخستین نهادیست که به تعلیق عضویت جویا در مجلس نمایندگان افغانستان واکنش نشان داده و از دیگر نهادهای بین المللی نیز تقاضا کرده که “در دفاع از ملالی جویا متردد نباشند.”
تجدید نظر
این سازمان از پارلمان افغانستان خواسته که در یک “اقدام فوری” وظیفه جویا را دوباره به او بازگرداند و نیز در مورد روشهای پارلمانی که سبب وضع محدودیت بر آزادی بیان می شود، تجدید نظر کند.
آقای آدمس، مسئول بخش آسیایی دیده بان حقوق بشر در این اعلامیه می گوید: “وضع ممنوعیت بر انتقاد از پارلمان، چیزیست که اصول آزادی بیان را نقض می کند؛ اصولی که در قوانین جهانی و در سراسر جهان مورد احترام است.”
در این اعلامیه آمده که سایر اعضای پارلمان افغانستان نیز در گذشته بارها از یک دیگر انتقاد کرده اند اما هیچ کدام آنان به اتهام اهانت به پارلمان، از مجلس اخراج نشده اند.
اعلامیه همچنین افزوده که پارلمان افغانستان باید زمینه را برای “ابراز نظر آزادانه نمایندگان انتخابی مردم” فراهم کند تا آنان بتوانند بدون ترس از تعلیق عضویت شان در مجلس، ابراز نظر کنند.
ملالی جویا همواره از حمایت گروه های غیردولتی دفاع از حقوق بشر در خارج از افغانستان برخوردار بوده است.
او بارها در مورد سالهای جنگ در افغانستان و اینکه چه کسانی مسئول کشتار غیرنظامیان در این کشور بوده اند، در مجامع جهانی صحبت کرده است.
سازمان های دفاع از حقوق بشر در بیرون از افغانستان، از جویا به عنوان “یک مبارز فعال” در زمینه حقوق زنان یاد می کنند.