ULF ANDENÆS, Aftenposte, 04.06.09
Afghanistan under USAs marionett, president Hamid Karzai, er en korrupt, kriminell stat.
Malalai Joya deltar på Verdenskonferansen for ytringsfrihet i Oslo. FOTO: TOR G. STENERSEN
Fem mordforsøk ble rettet mot henne etter at hun hadde fordømt Afghanistans parlament fra dets egen talerstol, for å være fylt av krigsherrer og narkotikabaroner.
– Hva jeg frykter mer enn døden er stillheten som oppstår når ingen lenger forteller om alle de forbrytelser som herjer mitt land, sier hun.I dekning.
31-åringen blir kalt «Afghanistans modigste kvinne». Hun lever fortsatt i Kabul, i skjul, skifter hus ofte, innhyllet i burka når hun er ute.
– Noen ganger kan burka være god å ha, sier hun.
I samme øyeblikk som hun hadde holdt sitt innlegg i parlamentet, oppløste møtet seg i rabalder. Alt da ble hun drapstruet. I 2007 ble hun utvist fra parlamentet på grunn av «upassende angrep» på kolleger. Hennes ord provoserer, i ulike retninger.
– Afghanistan under USAs marionett, president Hamid Karzai, er en korrupt, kriminell stat. Informasjonsministeren hører til Gulbuddin Hekmatyars svartelistede terroristbevegelse. Han er så fanatisk at han til og med nekter å bli fotografert av en kvinne. Karzai utpeker krigsherrer og narkotikabaroner i høye embeter.
– Hva skulle være Karzais motiv for dette?
– Slik er systemet. Narkotikabaronene har makt. Mange av dem sitter i regjeringen, som ulver i fåreklær.
Joya ramser opp en liste av navn, den lyder som landets samlede lederskap.
– Hvordan kan vi stole på lederne, når presidentens egen bror er en kjent narkotikahandler?Halshugget
Joya tar frem en bunke med bilder og dokumentasjon:
– Her ser du journalister som er myrdet den siste tiden. Skutt. Stukket ned. Slått ihjel. Halshugget av Taliban. Navn og publikasjon. Alle har de det til felles at de ble for kritiske.
I neste øyeblikk drar hun frem bildene av drepte, lemlestede og vansirede landsmenn, ofre for NATOs bombeangrep på sivile.
– Dette er USAs og NATOs krigsforbrytelser i vårt land. Selv mot brudefølger har de skutt. De invaderte landet ved hjelp av Nordalliansens kriminelle krigsherrer, og tilstandene er deretter. De bør trekke soldatene ut snarest mulig.
– Slik at Taliban vinner tilbake makten?
– Talibans tenkning har makt som det er.
Malalai Joya: «Noen ganger kan burka være god å ha»
Hun tar frem en tredje bunke av papirer: bilder av skolepiker vansiret med syre, kastet i ansiktet deres av ekstremister.
– Hvordan begrunnes det i syrekasternes tenkning at skole for kvinner er så farlig?
– I deres øyne er kvinnen et laverestående vesen, eller, ifølge noen, ikke et menneske i det hele tatt. Men de fleste afghanere hater Taliban, og de hater krigsforbryterne i Nordalliansen. Mitt håp er at et sekulært, demokratisk samfunn en dag vil komme. De demokratiske krefter er ennå svake. En dag vil de få krefter til å ta styret i vårt skakkjørte land.
Hun utgir bok om sine erfaringer. – Den utkommer i utlandet til sommeren, forteller hun.Taler
Malalai Joya foreleser i dag på Verdenskonferansen for ytringsfrihet, som ble åpnet av utenriksminister Jonas Gahr Støre i Oslo i går. Konferansen fortsetter uken ut med et omfattende program.